TEM

Idag har vi haft en genomgång av en man som heter Eric Wahren. Han jobbar på skolans Human Factorsavdelning. Human Factors handlar om den mänskliga faktorn och hur den påverkar arbetet och hur den kan motverka olyckor.

Från myndigheten sida så är det ett krav att vi går igenom TEM och där står det även definierat hur det skall gå till. Vad är TEM? Det står för Threat and Error Management. Egentligen så är det inget konstigt, TEM innebär att man t ex innan en flygning går igenom vad som skulle kunna innebära ett problem. Kan vara så "enkelt" som dåligt väder, och vad gör vi om det skulle visa sig att vädret är för dåligt. Detta är bara ett exempel på vad som kan diskuteras.

Det hela började för ett antal år sedan med en olycka på Teneriffa när två stycken Boeing 747 (jumbojet) kolliderade på banan pga dåligt väder och dåliga rutiner när det gäller klareringar mellan flygplan och flygledningen. Då föddes idé kring TEM och man började fundera på varför kunde denna olycka ske och på marken dessutom. Så University of Texas tog fram denna modell för att förutse hot och hur man kan förebygga dom. Personligen tycker jag att det handlar om sunt förnuft i slutändan. Men det är dock bra, tycker jag, att det tas upp och tankesättet påverkas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0