CROSSWIND

Idag har vi haft ytterligare ett simulatorpass. Det blev en tidigt frukost, närmare bestämt vid 04:30 imorse! Dagens pass gick ut på att få känsla för att flyga en instrumentinflygning med autopiloten urkopplad. Man brukar kalla det att flyga på raw-data. Det gick ganska bra idag tycker jag, vi hade 15 kt i sidvind, ca 8 m/s. Låter kanske inte så mycket men det känns när man flyger en "vindflöjel"! Förutom det övade vi på att flyga in i ett Holding, det är där man kan få ligga och flyga i cirklar om man måste vänta på sin tur när det är mycket trafik före. Även för det finns det speciella procedurer för hur man skall göra beroende på hur man kommer in i ett Holding.
Filmen är från dagens pass.



Nu höll jag nästan på att glömma. Kristin har kommit hit idag så nu bor vi i Upplands-Väsby under helgen, lite roligt måste jag säga. Inte nog med det! Svärmor skickade med en fantastisk banankaka!! Det tackar vi för :-)

PAUSE

Idag har vi haft en simulatorfri dag, men imorgon (torsdag) är det dags igen. 04:30 blir det uppstigning för att vara på skolan vid 05:30, då det är check-in. Sen har vi morgonpasset fredag och lördag också. Inte nog med det, imorgon eftermiddag kommer Kristin upp för att besöka sin student till sambo/särbo. Ska bli kul att visa henne hur jag har det här uppe i Hufvudstaden!
Jag agerar kapten, bilden är från förra passet.

FULL MOTION

Det här blir bara roligare och roligare..


Igår flög jag och Daniel vårt andra pass (av 27). Stora skillnaden mot förra gången var att vi flög med motion. Det innebär helt enkelt att simulatorn rör sig. Simulatorn står på sex stycken hydrauliska ben som gör att simulatorn rör sig och beter sig som om det vore ett riktigt flygplan. Det är rätt stor skillnad mot att inte ha någon motion på. Vi flög in i lite turbulens igår och det kändes precis som det gör på riktigt. Likadant när vi landade så var det samma känsla som om vi skulle ha gjort det på riktigt. Som sagt, pass nummer två skilde sig inte speciellt mycket från första. Handlade mest om att lära känna maskinen. Plus att på detta passet övade vi även på att göra Go-Around, vilket är när man av någon anledning drar på strax innan landning.

50 MIL SENARE..



..så är jag åter i Upplands Väsby. Körde hemifrån i eftermiddags i det fina vädret. Regnade i stort sett hela vägen upp. Men nu är jag i alla fall uppe och redo för nya simulatorpass. Jag och Daniel har hunnit sitta lite vid Paper Tigern i ikväll också. Vårat pass börjar klockan 17:30 i morgonkväll. Mer om det då..


I helgen och under slutet av veckan har jag klarat av de sista delarna av CBT:n. Detta innebär att jag har gått igenom Security, Winter Operations, Time Limitations samt Dangerous Goods. Och de innebär precis vad de heter, Time Limitations handlar dock om arbetstider och hur man ska räkna dom. Det är ett ganska komplicerat system som jag inte hade tänkt gå in på. Och i och med att de är genomförda så är det bara flygning kvar nu! Grymt.. !!


På återseende!

SÄKERHETSGENOMGÅNG



Vet inte om det fungerar så här på Skyways, men roligt är det i alla fall!



KAFFE

Kaffe är ju ett måste om man ska klara sig genom dagen. För det första måste man börja med frukostjava sedan bör det följas av förmiddagsjava, efter-lunchen-java, eftermiddagsjava och efter-middagen-java! Jaha.. varför börjar han skriva om kaffe nu då!? Jo ni! Som tur är så kommer Starbucks att öppna sin första butik i Sverige och det ska dom göra på Arlanda! Det tackar vi för!


Adjö, nu kallar studierna... igen!

BOLAGSPROV

God eftermiddag mina damer och herrar. Välkomna till dagens inlägg på volem.blogg.se.


Igår eftermiddag hade vi bolagsprov. Bolagsprovet innehåller frågor angående bolagets procedurer och verksamhet samt att vi fick en färdplanering för en flight som hade gått dagen innan, för vilken det ställdes frågor på. Som tur är var det ett open book prov, dvs att vi fick använda alla manualer mm. Men, desto klurigare frågor går det ju att ställa. Vi var väl alla överens om att det var rätt mustigt, så hoppas att det gick vägen för alla. 75% är kravet för godkänt.
Efter provet var det dags för mig att sätta mig i bilen och åka hem till Göteborg. I Linköping möte jag upp min gode kamrat Mikael som hade varit och jobbat i Södertälje. Sen "samåkte" vi hem till götet.


Idag har jag fortsatt med den CBT som jag berättade om igår, tror jag. Har lyckats gå igenom ämnet Security (Dangerous Goods igår) och även gjort prov på det. Nu är det bara att fortsätta med resten av ämnena.

GOD MORGON

Jaa, ibland blir det inte som det är tänkt. Strax innan vi skulle åka iväg till STC igår fick vi reda på att lektionerna var inställa p g a tekniska bekymmer. Det hela resulterade i att vi fick en ny CBT (Computer Based Training) att gå igenom. Den handlar bland annat om Dangerous Goods, De-Ice  och lite till. Det var helt enkelt bara att sätta fart och börja med den istället. Samtidigt har vi förberett oss inför bolagsprovet som vi kommer att ha i eftermiddag.
Om inte mer har ändrats så blir det även hemfärd till Göteborg för mig idag. Ska bli skönt att komma hem till "fruen" och hemmet.

TILL OCH FRÅN

Här kommer ett litet kort inlägg innan det är dags för skola igen. Som alla vet vid det här laget så bor vi i Upplands Väsby som ligger ca 2.5 mil från Arlanda. Eftersom att vi är sju stycken som bor i Villan så samåker vi till STC/Arlanda. Vi parkerar vid OAA (Oxford Aviation Academy), där vi flyger simulator, och tar där buss till STC. Så här kommer lite bilder på det, dock när vi är påväg hem.
Dags att gå till busshållsplatsen.
Några frusna själar.
En glad Fransman (till höger) och en stirrande Norrman.

FÖRSTA SIMULATORPASSET

Nu har vi äntligen fått flyga det första Fokker 50-passet. Finns inte så mycket att säga mer än att det var skitkul och att det gick bra. Så nu är det bara att förbereda sig inför nästa pass och studera Call Outs ännu mer (även fast de sitter bra nu).. Men övning ger färdighet. Som jag brukar säga " Train hard, Fight easy".

Liter bilder från dagens övning.
Påväg in i simulatorn.
Josef och "Norge" påväg ut ur simulatorn efter sitt första pass.
En nöjd Daniel efter sin första tur i F50.
Jag är ganska nöjd också.

ÖVNING GER FÄRDIGHET

Imorgon, söndag, är det dags för mitt första simulatorpass. På tiden att vi får börja flyga lite nu :-)
För att kunna spara tid i självaste simulatorn så finns det något som kallas Paper Tiger som vi använder som hjälpmedel. Ingen verkar veta varför det heter så, men så heter det i alla fall. Det är en mockup av en riktigt cockpit, så med den lär man sig att snabbt hitta knappar och vred. Som tur är har vi fått låna en sådan från Skyways som vi har i Villan. Under dagen har jag och min kamrat som jag ska flyga med suttit och övat inför morgondagen.
Paper Tiger i Villan.
Cockpiten från Paper Tigern på riktigt, var inne i den i fredags
Jag och Alex

EMERGENCY

Då vaa deeet freeeeedagsmyyys! (tyvärr utan min kära sambo!!)


Ja, hoppas ni sett reklamen, annars kanske det verkar som om jag tagit en hutt för mycket :-)

Men efter en dag av Emergencyutbildning så är det faktiskt helg, och den kommer att fördrivas här uppe i Upplands Väsby. Jag ska ju flyga mitt första simulatorpass på söndag!!

Men idag, som sagt, så har vi haft Emergency utbildning. Det har mest handlat om vilken typ av utrustning vi har ombord samt vissa procedurer mellan piloter och kabinpersonal. Som bonus så var vi även ute och kollade i flygplanet efter lunch för att se var allt sitter/ligger på riktigt. Det är ju givetvis mycket trevligt att på kolla runt i kärran. Självklart så försökte jag ju sitta så mycket som möjligt i cockpit. Lite av den utrustning som finns är brandsläckare, syrgasflaskor, brandhandskar, yxa, ficklampor, förstahjälpenkit mm. Dagen avslutades med ett litet test på dagens genomgång. Så nu är egentligen den teoretiska delen av bolagsutbildningen avslutad, det "ända" som är kvar är bolagsprovet som vi kommer att genomföra på tisdag eftermiddag.

På bilden nedan kan ni se lite av de sakerna. Från höger till vänster har vi syrgasflaskor (gröna), ficklampor, handfängsel, brandsläckare (röda).

DÅLIGT VÄDER

Under gårdagen hade vi lektioner i vad som gäller vi "extra" dåligt väder. Beroende på hur dåligt väder det är krävs det olika mycket utbildning av piloterna samt utrustning på både flygplanet och vid flygplatsen där man ska landa. Under ett siktvärde på 750 m säger man, inom Skyways, att man genomför LVO. LVO står för Low Visibility Operation och det innebär att man genomför inflygningen på ett lite annat sätt än normalt samt att beroende på hur dålig sikten är kan det krävas mer utav flygplatsen/banan där landningen skall ske. Vi kommer att när vi är klara med utbildningen att få göra inflygningar när sikten är så pass låg som 300 m. Ni kan ju själva tänka er hur snabbt det går att flyga det avståndet i 230 km/h, vilket är den ungefärliga hastigheten under sista delen av inflygningen.
Nu är det ju givetvis så att det finns vissa andra krav som skall vara uppfyllda för att man de facto skall få landa. Bland annat måste man ha vissa visuella referenser för att få fortsätta ner på banan. Har man inte det vid rätt tillfälle så är det bara att gasa på göra om det.


Efter gårdagens lektion fick vi ytterligare en hemuppgift, dock var det ingen som behövde redovisas. Denna gången fick vi med oss en bunt med papper som vi skulle gå igenom. Denna bunten med papper bestod bland annat av en färdplan, ett loadsheet (beskriver vikt & balans), dagens väder mm. Alla dessa papper är något som enligt myndigheterna skall finnas ombord på flighten. Och idag hade vi en liten frågestund gällande den luntan.


Som en liten surprise innan lunch fick vi genomföra ett litet test som hade av operationell betydelse. Mycket nyttigt tycker jag, för då får man en lite föraning om vad som "krävs" av oss. Som vanligt har de senaste två dagarna varit mycket lärorika och det känns att vi närmar oss verkligheten!!


Imorgon skall återigen ut och klämma och känna lite på Fokkern in real life och ämnet för morgondagen är Emergency!

OMBYTTA ROLLER

Igår innan vi for hem från skolan fick lite uppgifter som vi skulle redovisa idag. Huvudämnet för dagen var Flightplanning.
En färdplan är något som görs inför varje flygning. Där finns t ex bränsleplaneringen med, alla waypoints på routen, alternativ flygplats/er om det inte skulle gå att landa på destinationen av någon anledning plus mycket mer.

Inom klassen är vi uppdelade i fyra besättningar, så som vi ska flyga under simulator delen. Varje besättning fick varsin uppgift som vi då skulle redovisa idag. Jag och min bättre "flyg-hälft" skulle idag redovisa Flightplanning Rules, vilket innebär hur man skall gå tillväga för att göra en färdplanering. De andra hade minimihöjder, bränsle & oljor samt den sista besättningen hade planerings -och operativa väderminima. Det är på ett sätt mycket givande att göra på det här sättet men samtidigt får man ju mest insikt i just den lilla biten som man själv "ansvarar" för. Men alla redovisningar genererar ändå en diskussion vilket gör att man ändå lär sig.
Så, som sagt, idag var det vi som var lärare åt oss själva och vår instruktör såg till att vi inte kunde ljuga för mycket för varandra :-) (och att vi fick med allt!)

MASSOR MED BALANS

Som jag skrev imorse så skulle vi under dagen behandla ämnet Mass & Balance. Skulle kunna skriva att det bara handlar om att lasta rätt. Men det kan faktiskt vara krångligare än man tror.
Till och börja med så finns det standardvikter som man använder sig av. Dessa vikter skiljer sig beroende på om man flyger inrikes, internationellt eller charter. De skiljer sig också beroende på antalet säten flygplaner är certifierat för. Men för oss som i huvudsak kommer att flyga inrikes med 50 säten så är standardvikterna enligt följande:

Besättning (inkl handbagage):
Man - 85 kg
Kvinna - 75 kg

Passagerare (inkl handbagage):
Adult - 84 kg
Child - 35 kg - Barn är människor i ålder 2-12 år
Infant - 0 kg

Det finns också standardvikter för in-checkat bagage beroende på ovanstående tillfällen. Självklart är det så att om lastarna märker att, njae, det här bagaget överstiger standardvikt så skall det vägas. Det är viktigt för piloterna att veta hur mycket vikt det är på flygplanet och hur den är fördelad. Beroende på var tyngdpunkten hamnar så kommer flygplanet att få vissa egenskaper, vissa mindre önskade än andra. Om ni någon gång skulle sitta långt fram i ett flygplan och värdinnan ber/frågar er om ni kan flytta längre bak kan det tyckas "vad spelar det för roll", men faktum är att flytta två vuxna från en position längst fram till längst bak har stor betydelse.

Kortfattat kan man även säga att ett flygplan som har tyngdpunkten för långt fram kan ha svårt att lyfta, medans ett med tyngdpunkten långt bak kan lyfta för tidigt. Plus att respektive tyngdpunktsläge ger fler negativa eller positiva egenskaper.
Aningens för tungt lastad i bakre lastutrymme.

FRAMME

Efter en mycket skön helg hemma i Göteborg men min käresta sitter jag nu på STC och dricker mitt morgonkaffe. Tog flyget från Landvetter vid 07:20 imorse och en timme senare så var jag framme på skolan (Arlanda). Förbaskat praktiskt och skönt.

Under dagens lektioner kommer vi att behandla ämnet Mass & Balance. I kort handlar det om hur man skall/bör lasta flygplanet på bästa sätt så att tyngdpunktsläget inte hamnar fel, vilket skulle kunna få förödande konsekvenser. Mer om detta senare. Men nu är det dags för en kopp kaffe till.... På återseende! :-)

ÄNTLIGEN

Då var det lördagsmorgon och jag sitter hemma i soffan i Göteborg, skönt! Efter en bilfärd från mitt andra hem i Upplands Väsby var jag hemma vid 20:00 snåret igår kväll.

Igår så fick vi äntligen komma ut och kolla på Fokkern live! Det var riktigt kul att få se den på nära håll. Målet med dagen var att vi skulle gå igenom hur man gör en PFI (=Pre Flight Inspection) samt gå igenom checklistan i cockpiten. Det är, som jag tidigare skrivit, det en av piloterna gör innan man går in och sätter sig i cockpiten. Det är även kallat att göra en Walk Around. Man gör det för att kolla av flygplanet så att det ser helt och normalt ut. Om det skulle vara något som är onormalt finns det procedurer som beskriver hur man skall gå tillväga med det.


Än så länge har jag bara sett maskinen på långt håll och då har jag inte tyckt att det sett speciellt stor ut, men på nära håll så fick jag en helt annan uppfattning. Känns helt grymt att snart få flyga den gamle Fokkern :-) verkar vara ett trevligt luftfartyg att få hantera!


Bilderna nedan är inte de bästa, men de visar lite i alla fall.


Fokker 50 sett framifrån
Jag framför motor och huvudställ
Motor Pratt & Whitney 125B som levererar 2500 hästkrafter.
Alex och Johannes med instruktör går igenom checklistan i cockpiten.

PERFORMANCE

De senaste två dagarna har vi haft lektioner i ämnet performance (prestanda). Ett flygplans prestanda påverkas av t ex flygplanskonfiguration/kondition, vikt, väder, banlängd, hinder i utflygningsriktningen mm.


Väder: Här talar man om med/motvind, hur är banan påverkad av vädret. Är den torr, hal och i sådana fall hur hal, är det vatten/snö/slask mm på banan och hur mycket mm.


Flygplanskonfiguration/kondition: Hur mycket klaff har vi ute vid start, fungerar Anti-Skid (flygets ABS-bromsar), är engine anti-ice på osv (engine anti-ice stjäl motoreffekt).


Banlängd: ja, hur mycket bana har vi att starta eller landa på?


Vikt: Ju tyngre vi är desto mer bana behöver vi för att kunna accelerera och komma upp i luften. Sen finns det ju en maxvikt för hur mycket vi får väga vid take-off.


Man kan vara begränsad i tre olika fall. Antingen är man begränsad i banlängd, hinderbegränsad (hinder som finns i banans förlängning) eller stigbegränsad (att man inte kan stiga så mycket som myndighetskravet kräver). Ett exempel är t ex att om vi startar i 10 knops medvind (vilket är max tillåtna) så kommer startsträckan att bli längre än om vi hade haft 10 knops motvind, alltså kan vi väga mindre för att komma upp på den sträckan. Oavsett vilken av de tre ovan nämnda begränsningarna man blir begränsad av så är det vikten som är orsaken. Men i vårt fall med Fokker 50, så kan vi nästan alltid lyfta med maxvikt. Bra maskin det där! :-)
Det jag har beskrivit ovan är ju inte allt som finns att säga om detta så klart. Men ni förstår säkert kärnan av ämnet.


Imorgon ska vi börja med något som kallas PFI= Pre Flight Inspection. Det är det man ser piloterna göra när de spatserar omkring runt planet för att kolla så att allt står rätt till. Ska bli riktigt skoj att äntligen få komma Fokkern lite närmre!!... plus att det är hemfärd till Götet!!

FLIGHT PROCEDURES

Hela dagen idag har vi gått igenom vad som kallas Flight Procedures. Det är ett begrepp som egentligen innefattar hur man skall bete sig under olika faser av flygningen. Som jag tidigare nämnt så kan man göra inflygningar på olika sätt beroende på vad det finns för utrustning på flygplatsen och givetvis i flygplanet.
De flesta känner ju till att inom flyget så har vi ju checklistor till både det ena och det andra, och det är ju också en del av procedurerna. På Skyways har man delat upp Checklistan på detta sätt:

Pre-start
Engine Start
After Start
Line-up
Climb
Approach
Landing
After Landing
Parking


Under respektive huvudrubrik så finns det givetvis flera punkter som skall genomföras. Varje punkt i sig har ett bekräftelse ord, Call Out, som skall sägas av en av piloter. Det vanligaste ordet, som alla känner till, är Checked. Alltså, så fungerar det så att en av piloterna läser checklistan och den andre svarar. På så sätt får man en bekräftelse på att saker är gjorda.

Det här är ju så klart en kort och enkel beskrivning av hur man arbetar. Det finns mycket mer men det är inget jag tänker fördjupa mig i om inte någon undrar förstås!

AEROMEDICAL

Idag har vi haft aero medical utbildning hela dagen. Det låter konstigare än vad det är. Det handlar i stort om de vanligaste sjukdomarna och situationerna som kan inträffa ombord. Och inte helt oväntat kanske, så är det i de flesta fall hjärtsjukdomar som är vanligast samt folk som mår dåligt p g a flygrädsla. Vi genomförde även HLR (hjärt-lungräddning) inklusive utbildning på en hjärtstarter, enklare variant av defibrillator.
Inte nog med det, så gick vi även igenom vad som finns i våra First Aid Kit vi har i flygplanen. I varje flygplan har vi ett stort kit med diverse mediciner samt lite annat smått och gott för att kunna ta hand om allt från huvudvärk till ben och armfrakturer samt ett mindre kit. I det mindre kitet har de vanligast använda sakerna så som t ex huvudvärkstabletter, nezeril.
Man tror lätt att kabinpersonalen bara springer omkring och serverar kaffe och bullar. Faktum är att de har ett väldigt stort ansvar gentemot alla passagerare om någon skulle börja må dåligt, få hjärtinfarkt eller liknande.
Imorgon kommer vi att gå in mer på något som kallas Flight Procedures. Mer om detta imorgon.

AVKLARAT

Härligt!! då var det tekniska provet avklarat och framför allt klarat! Skönt. Nu fortsätter "pluggeriet" på Skyways med att lära sig diverse manualverk och hur saker och ting fungerar på bolaget plus lite annar smått och gott.
"Tyvärr" blir jag kvar i Stockholm denna helgen, det är en alldeles för kort helg för att åka hem. Så ikväll blir det till att köpa hem några öl och sedan ta det lite lugnt är planen, dvs det kommer inte bli något pluggande :-)

FOTOGRAFERING

Igår morse passade jag och en klasskamrat på att åka iväg till Arlanda tidigt på morgonen för att fotografera lite ankommande flygplan. Man kan komma ganska nära banorna och framför allt taxibanorna. Alex som jag var iväg med är en professionell Flight Spotter. Han har fotat i många år och har även ett eget företag där han säljer bilder. Men jag lyckades få lite trevliga bilder jag med. Jag tänkte bara lägga upp två stycken. Ena bilden är givetvis på en Fokker 50 från Skyways. Så den kommer jag att flyga inom ett par månader.. gött! Den andra är en Airbus 330 från SAS, den är ganska stor och den anlände från Chicago om jag inte missminner mig.
Airbus 330 från SAS
Fokker 50 från Skyways

RSS 2.0