"DAGENS" INSTRUMENT - Chronograf

Blir kanske inte ett varje dag därav "dagens" i rubriken. Jag tänkte skriva lite om varje instrument som vi har i Fokkern. I grund och botten så är alla,generellt sett,  flygplan utrustade med samma grundinstrument. De brukar sitta i ett så kallat Basic T. Grundinstrumenten består av Hastighetsmätaren, Horisont, Höjd samt kurs. Sedan kan dessa vara utformade på olika sätt. Analoga, digitala t ex. Men även i en Glas-cockpit (skärmar) så är principen densamma. Jag kommer att försöka hålla mig till Fokkerns instrument, men givetvis kommer jag att jämföra med andra flygplan för att visa skillnader.

Det första "instrumentet" är faktiskt inte ett av grundinstrumenten. Utan Chronografen, eller tidtagaruret, som vi har i Fokkern. Den använder vi inte bara för att kolla hur mycket klockan är på utan även för att ta tiden under vissa faser av uppstart och flygning.
Man kan säga att det finns tre funktioner på den.
1. Tidtagarur med både sekunder och minuter
2. Endast minuter
3. Klocka (UTC-tid)

Alternativ 1 används vid t ex motorstart. Vid motorstart får vi dra startmotorn max 30 sekunder och max tre försök, sedan måste vi vänta 15 minuter innan vi försöker igen. Tiden används även för att kontrollera att vi inte överskridit maxtid vid olika motortemperaturer vid start. Som exempel får vi ha max 950°C i 5 sekunder och 840°C i 20 sekunder.
Alternativ 2 använder vi vi då vi drar på max throttle på banan. Samtidigt som kapten gasar på startar vi timing. Då kommer minuterna att börja ticka. En av anledningarna till det är att vi är begränsade till tio minuter med Take-Off Power sedan måste vi ändra Engine Power Rating.
Alternativ 3 är inget konstigt. Aktuell tid använder vi för att ta klockslaget då vi börjar taxa ut och tiden då vi stannar vid Gate. Då får vi så kallad block-tid och det är den tiden som vi skriver upp i loggboken.

På bilden har vi tiduret. Som ni kan se har det gått 57 minuter av flighten och klockan är 13:58 UTC. Minut/sekundvisaren är den vita pinnen som står "klockan 12". När den går ser man sekunder på urtavlan och minuter i nedersta displayen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0