MPL ?


Tänkte försöka förklara vad MPL är för något. MPL står för, som jag tidigare skrivit, Multi Pilot Licence. Hela utbildningen går egentligen ut på att man ska jobba i ett tvåpilotssystem. I transportstyrelsens författningssamling finns det angivet vad som gäller för att få bedriva denna utbildning.
Bland annat är det ett krav att man under sin utbildningstid skall tillhöra ett specifik flygbolag, och på detta bolag sedermera utöva sin praktiska bolagsdel.
Utbildningen är uppdelad i fyra olika delar:
  • Core
  • Basic
  • Intermediate
  • Advanced
I Core får man lära sig flygningens grundprinciper. Man får helt enkelt lära sig att flyga ett flygplan och vad det kan innebära. Här ingår bland annat ett antal navigeringar, både korta och långa. Man besöker olika flygplatser mm. I core så kommer man även att flyga upp för ett privatcertifikat, ett så kallat PPL (Private Pilot Licence). Här jobbar man i singlepilotmijö.
I Basic går man in mer på att flyga som man gör i kommersiell trafik, dvs enligt IFR-regler. I detta skede har vi använt oss av både simulator och riktigt flygplan. I början är det fortfarande singlepilotmijö, men efter hand byggs det på och man börjar jobba i ett tvåpilotssystem. Då är det fokus på att få igång tänket och det samarbete som är oerhört viktigt i denna typ av miljö. Just nu är det i huvudsak samarbetet mellan piloterna som är av största vikt. Men i "verkliga livet" så handlar det inte bara om att samarbeta framme i cockpit utan med hela besättningen.
Under Intermediateskedet bygger man på det man har lärt sig ytterligare. Nu flyger man in sig på den speciella typ som bolaget har och som man skall operera på under advanced. Denna utbildning kommer för min del att bedrivas på Arlanda på Oxford Aviation Accedemy. Här används den typ av simulator som alla tänker på när man pratar om simulatorer, dvs Full Motion Sim. En simulator som rör sig i alla leder.
Sist men inte minst Advanced. Nu har man kommit så lång att man är ute och flyger i bolaget som man tillhör under utbildningen.
För min del tillhör jag Skyways och kommer att flyga Fokker 50.
En Fokker 50  - bilden är tagen från Skyways

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0