DÅLIGA RODER

Gårdagen pass bjöd på lite av varje som väntat. Vi började med att öva sidvindslandningar, med lite extra svårhetsgrad. Lagom till svängen in på finalen fastnade sidrodret. Detta gör det lite intressantare att få flygplanet att svänga som jag vill. Men lösningen är faktiskt ganska enkel och fungerade väldigt bra. Det man får göra då är att med hjälp av asymmetrisk dragkraft från motorerna få maskinen att svänga som man vill. Så med olika mycket dragkraft på motorerna var det bara att svänga in på finalen och landa! Det fungerade som sagt riktigt bra och kul var det. I slutet av den övningen lade instruktören på max sidvind plus 90% turbulens. Det hoppade och skuttade rätt ordentligt måste jag säga.
Efter det fick vi en klarering mot Arlanda, vi övade på Visby flygplats, och att vi skulle stiga till ca 10 000 fot. I stiget upp fick vi ett larm, det var hydrauloljenivån som var låg. Det var till och med så att vi hade 0 % hydraulolja. Vi tog då beslutet att vända tillbaka mot Visby för att landa där istället. I och med att vi inte längre hade något fungerande hydraulsystem var vi tvungna att använda alternativa sätt. Det alternativa sättet att fälla ut landställen på är att med hjälp av gravitationen släppa ut dom. Man släpper helt enkelt det lilla tryck som finns i systemet och ut faller ställen. För att få ut klaffarna använder man sig av elektriska motorer som driver ut dom. Att ta i betänkande är att det tar bra mycket längre tid att få ut allt med hjälp av de alternativa sätten, så planering är ett måste.

Sedan hade jag lite besök i simulatorn av en vän från militärhögskolan också. Som liten bonus hade han bakat lite gott fikabröd!! :-) Det tackar vi för Anders. Det gjorde att sockernivån höll sig lite högre i slutet av passet!


Så här kan det gå om man inte får ut ställen alls. I detta fall gör piloten en mycket bra jobb. Ser ju hur mjukt och fint ut som helst!


Kommentarer
Postat av: Anders

Nä det är jag som ska tacka! :)

2009-12-08 @ 20:49:09
Postat av: Arvid

Då blir det ett tack tack! :-)

2009-12-08 @ 21:12:40
Postat av: Karin o Börje

Hm...hm...är det tillåtet att pilot Mulle gottar sig med sötsaker en vardag?!? Det kanske är annorlunda i en simulator....?Det krävdes kanske för att klara av landningen. Ha det bra! många hälsningar från oss!

2009-12-08 @ 21:36:01
Postat av: Mulle

Det var faktiskt en söndag.. så det var fullt tillåtet! :-) men helt rätt, det behövdes för att hålla sockernivån i balans!

Hälsa alla!

2009-12-08 @ 22:08:11
Postat av: Johanna

Efter en sån landning är det ok att applådera... :)

2009-12-12 @ 10:39:48
Postat av: Hell's Bitches - The "Naked" Truth

I visby är man nu :)

2009-12-12 @ 11:02:42
URL: http://hellsbitches.webblogg.se/
Postat av: Magic

Det har du rätt i Johanna.. då är man lätt värd en applåd! eller två!

2009-12-12 @ 12:12:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0