PERFORMANCE

De senaste två dagarna har vi haft lektioner i ämnet performance (prestanda). Ett flygplans prestanda påverkas av t ex flygplanskonfiguration/kondition, vikt, väder, banlängd, hinder i utflygningsriktningen mm.


Väder: Här talar man om med/motvind, hur är banan påverkad av vädret. Är den torr, hal och i sådana fall hur hal, är det vatten/snö/slask mm på banan och hur mycket mm.


Flygplanskonfiguration/kondition: Hur mycket klaff har vi ute vid start, fungerar Anti-Skid (flygets ABS-bromsar), är engine anti-ice på osv (engine anti-ice stjäl motoreffekt).


Banlängd: ja, hur mycket bana har vi att starta eller landa på?


Vikt: Ju tyngre vi är desto mer bana behöver vi för att kunna accelerera och komma upp i luften. Sen finns det ju en maxvikt för hur mycket vi får väga vid take-off.


Man kan vara begränsad i tre olika fall. Antingen är man begränsad i banlängd, hinderbegränsad (hinder som finns i banans förlängning) eller stigbegränsad (att man inte kan stiga så mycket som myndighetskravet kräver). Ett exempel är t ex att om vi startar i 10 knops medvind (vilket är max tillåtna) så kommer startsträckan att bli längre än om vi hade haft 10 knops motvind, alltså kan vi väga mindre för att komma upp på den sträckan. Oavsett vilken av de tre ovan nämnda begränsningarna man blir begränsad av så är det vikten som är orsaken. Men i vårt fall med Fokker 50, så kan vi nästan alltid lyfta med maxvikt. Bra maskin det där! :-)
Det jag har beskrivit ovan är ju inte allt som finns att säga om detta så klart. Men ni förstår säkert kärnan av ämnet.


Imorgon ska vi börja med något som kallas PFI= Pre Flight Inspection. Det är det man ser piloterna göra när de spatserar omkring runt planet för att kolla så att allt står rätt till. Ska bli riktigt skoj att äntligen få komma Fokkern lite närmre!!... plus att det är hemfärd till Götet!!

Kommentarer
Postat av: OKO

Kul att du också har en seriös och kul blogg att följa! Tänk om man själv kunde vara så flink...



Sweet stuff!



Maybe see you around in a couple of weeks...

2009-10-09 @ 12:16:05
Postat av: ARV

Hehe.. Kul att du kikar in :-)



Du är välkommen till Villan, som vi kallar vår bostad, any time Mäster ERJ! Hoppas ni har det bra där nere i Zeürich Land! Hälsa di´ andra..



2009-10-09 @ 22:24:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0