ARLANDA ÖVER DAGEN

Igår blev det en dagstur till Arlanda och lektionssalen på Avias kontor. Tisdagens teorilektioner var en uppstart för Human Factorskursen som vi nu officiellt har påbörjat. Egentligen finns det ganska mycket att säga om Human Factors som ämne men för att göra det lite kort och koncist är det relationen mellan människa, teknik och organisation. Även om tekniken är fulländad så kommer troligtvis människan som använder den att någon gång fela och därmed orsaka ett fel, en olycka. Man pratar om Human Error. Det är ungefär det som detta ämne handlar om.
Igår pratade vi bland annat om beslutsfattande, stress, design, automation mm. Vi tittade även på några filmer där man hade filmatiserad olyckor och efter det förde vi en diskussion om dessa. 
Läraren som vi har på denna kurs, Nicklas Dahlström, har tidigare jobbat på TFHS och är nu tillbaka för att driva dels denna kurs samt vara huvudansvarig för examensarbetet. Men normalt jobbar han på Emirates i Dubai och är där ansvarig för Human Factors utbildning mm. Det är mycket intressant att lyssna på honom som föreläsare, eftersom han besitter mycket stor erfarenhet inom ämnet.
Kursen kommer att fortsätta under våren och sommaren, med ett par kursträffar då och då. Nästa gång är på måndag och tisdag nästa vecka. Då kommer vi bland annat få lyssna på en forskare inom flygpsykologi vid namn Monica Martinussen.

För övrigt försöker jag vara aktiv med att prestera något på mitt examensarbete, till helgen ska jag iväg och flyga också. Speciellt sysslolös är jag inte i alla fall.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0